fredag 26 maj 2023

Generalförsamling dag 2

Idag är det andra dagen på generalförsamlingen och vi fortsätter med motionerna

Motionslunta hittar ni här


LU LCC-FFL 1, General Rules

Kommentarer och diskussioner om att det inte behöver stå i reglerna, att det är ett föråldrat synsätt mm.

Röstades inte igenom, 8 Ja, 28 Nej, 1 Avstår



LU LCC-FFL 2, General Rules

Kommentarer och diskussioner om att det redan görs i den utsträckning man kan, så som det är skrivet i motionen är det i princip omöjligt. Lite klargörande att table/list är en översättningsmiss, det ska vara riktlinjer.

Röstades inte igenom, 7 Ja, 27 Nej, 4 Avstår


NO NRR 1, General Rules

Efter ett litet uttalande och efter gårdagens diskussioner om avgifter för 2024 drar NRR motionen


DK FD 1, Breed standard SBI

Denna motion har ändrats till 2 delar. I första delen har man ändrat och tagit bort hela felet. I andra delen har man tagit bort delen om pungen eftersom det täcks in i "White patching in coloured areas"

Del 1 röstades igenom, 33 Ja, 4 Nej, 1 avstår
Del 2 röstades igenom, 35 Ja, 3 Nej, ingen avstår


NL Felikat 2, Standards, general parts & EMS list

JSC kommenterar att denna inte följer sedvanliga sätt att godkänna nya varianter. BRC stödjer den inte heller av samma anledning.

Röstades inte igenom, 8 Ja, 28 Nej, 2 Avstår


NL Mundikat 1, Standards, general parts & EMS list

Denna motion är lite ändrad, efter onsdagens kommentarer har man ändrat. Dessa katter ska registreras med mönster där det går att avgöra, men kommer inte att påverka utställningar. Den har även flyttats till breeding- and registrations-rules. Hur det kommer ske i praktiken är för mig lite oklart, i onsdags pratade man om att genotypen ska registreras med mönster när man ser det men att fenotypen fortsatt ska vara 21.

Röstades igenom, 28 Ja, 8 Nej, 1 Avstår


Fife JSC 1, Standards, general parts & EMS list

Diskussion om att det är lite förvirrande varifrån motion kommer, JSC säger att den kommer från uppfödarna men det finns inget breed council. Frågan har varit uppe tidigare men det var strax efter hela kategorifördelningen ändrades och då var de flesta för att flytta på dem men då ville man vänta lite. Kommentarer om att rasen ännu är rätt så spretig typmässigt och liten i antal.

Röstades inte igenom, 8 Ja, 28 Nej, 2 Avstår


NL Mundikat 2, Breeding & Registration Rules

Motionen är ändrad. Hela meningen är struken och ersätts med "A queen must have no more than two litters in twelve months with a maximum of three litters in twentyfour months except the prior written approval of a veterinarian and/or the Fife member"

Inte så mycket diskussioner alls

Röstades igenom, 36 Ja, 2 Nej



PL FPL 1, Breeding & Registration Rules

HWC tycker att den är för specifik och strikt och att det ofta finns nationell lagstiftning som täcker detta. De ber FPL att dra motionen och komma tillbaka med den nästa år omformulerad med HWC hjälp. BRC kommenterar att det kan vara svårt att kontrollera och att vid fall av överpopulation och cat hoarders borde hanteras individuellt och med hjälp av nationella lagar och kontrollorgan.

Röstades inte igenom, 8 Ja, 24 Nej, 5 Avstår


SE SVERAK 1, Breeding & Registration Rules

Nu kommer vi till SVERAKs motion. I denna diskussion ska man vara medveten om att det i princip bara är SVERAK som har krav på besiktning av katter innan försäljning. Det största motståndet mot motionen är att regeln bara har gällt i 5 månader.

Röstades inte igenom, 18 Ja, 20 Nej


FIFe BRC 1, Breeding & Registration Rules

Röstades igenom, 25 Ja, 9 Nej, 3 Avstår


AT KKÖ 2, Show Rules

SC och JSC tycker att nuvarande regel är tillräcklig. Diskussioner om att katter som ofta skulle behöva färg oftast har dålig färg och borde då kanske inte vara utställningskatter. Även kommentarer om att tex vissa silverkatter utvecklas sent. (man kan ju tycka att nuvarande skrivelse i de fallen är tillräcklig?/Sofie)

Röstades inte igenom, 19 Ja, 19 Nej


BE FBE 1, Show Rules

Inte så mycket annat än vad som sades i onsdags, inte så himla mycket frågor om tekniska detaljer dock.

Röstades inte igenom, 6 Ja, 32 Nej


BE FBE 2, Show Rules

Lite ändrat i motionen, istället för 90 poäng ska man uppnå 93 poäng vilket är detsamma som för CAC/CAP. De flesta tycker detta är ett bra förslag.

Röstades igenom, 32 Ja, 5 Nej, 1 Avstår


BY Felinolog 1, Show Rules

Inga diskussioner om denna motion

Röstades igenom, 23 Ja, 13 Nej, 2 Avstår


ID ICA 1, Show Rules

Här har man ändrat texten lite grann, Man vill att alla cert upp till SC/SP ska kunna tas i ett land, CAC/CAP av 2 olika domare, CACIB/CAPIB av 2 olika domare, CACIB/CAPIB av 4 olika domare, CACS/CAPS av 5 olika domare. Motiveringen är densamma. Inte så mycket diskussioner, kommentarer om arbetstillståndet de behöver som pratades om i onsdags.

Röstades igenom, 33 Ja, 5 Nej


IT ANFI 1, Show Rules

Diskussioner om annexens vara eller inte vara, behöver man kanske se över reglerna i sin helhet? Det är i nuläget 16 medlemsförbund som finns i olika annex.

Röstades igenom, 21 Ja, 17 Nej


MD FM, RO FAF-FR, UA UFU, Show Rules

Ny WinnerShow, BSW. Inga diskussioner om denna

Röstades igenom, 34 Ja, 3 Nej, 1 Avstår

Lite kommentarer efteråt om att försöka sprida ut vinnaruställningarna så gott det går.


NO NRR 2, Show Rules

Liknande diskussioner som Italiens motion. Kommentarer om att om länderna känner att de behöver
undantag borde det godkännas precis som för Italien

Röstades igenom, 23 Ja, 15 Nej


PL FPL 2, Show Rules

Polen ber om ursäkt för att man inte tillfrågat redan deltagande länder, det har berott på tight tids-schema. Kommentarer från de länderna att det borde vara deltagande länder i en WinnerShow som beslutar om ny medlemmar. I onsdag lät det inte riktigt likadant men alla delegater var inte på plats i onsdags. Eva kommenterar att det var likadant när Danmark ville vara med på SW. Vi vill också istället för fler WinnerShows ha större.

FPL väljer att dra motionen

Nu är vi tillbaka från lunchen och fortsätter med motionerna


PL FPL 3, Show Rules

Denna motion har lagt av SVERAK för några år sedan, JSC och SC är alla för. Inga ytterligare diskussioner eller kommentarer.

Röstades igenom, 24 Ja, 12 Nej, 1 Avstår


FIFe SC 1, Show Rules

SC drar motionen efter diskussionerna på onsdagens öppna möten.


FIFe SC 2, Show Rules

Liten ändring i motionen, klargöranden om titlar i tabell a under paragraf 9. Detta gör ingen skillnad
för själva innehållet i motionen.

Röstades inte igenom, 16 Ja, 21 Nej, 1 Avstår


FIFe SC 3, Show Rules

Inga diskussioner eller kommentarer.

Röstades igenom, 32 Ja, 6 Nej


FIFe SC 4, Show Rules

Lite diskussioner om att det i motiveringen står att det inte är tillräckligt med en utskriven rapport vilket kan tolkas som att det måste vara något tryckt på tryckeri i princip. Övriga kommentarer handlar om att man måste kunna få välja det själv om hur man vill premiera vinnarna. Titeln ska registreras hos ens eget förbund och de ska dela ut ett titeldiplom.

Röstades inte igenom, 12 Ja, 23 Nej, 2 Avstår


FIFe SC 5, Show Rules

Samma kommentarer som i onsdags, att det känns lite fel med en titel som man får bara för man åker på många utställningar.

Röstades inte igenom, 11 Ja, 27 Nej


FIFe SC 6, Show Rules

SC drar motionen efter diskussionerna på onsdagens öppna möten.


FIFe SC 7, Show Rules

Kommentarer om att en ex2 kan bli BIS (om du nominerar en ex2 som ditt wild card och övriga domare håller inte med om det valet du redan gjort). Många tycker dock att det verkar vara en bra idé. Eva berättar att det på våra stora SVERAK utställningar skulle kunna bli väldigt många katter i panelen.

Röstades inte igenom, 13 Ja, 24 Nej, 1 avstår


FIFe SC 8, Show Rules

Inga diskussioner eller kommentarer.

Röstades igenom, 32 Ja, 6 Nej


FIFe SC 9, Show Rules

Kommentar om att det borde vara tillräckligt med ett av FIFe-språken. Så utställningar där de pratar tyska eller franska inte skulle behöva översätta. Det är ju då problem för domarna på de utställningarna då många inte talar franska eller tyska.

Röstades igenom, 27 Ja, 11 Nej


FIFe SC 10, Show Rules

Någon kommentar att det ska vara upp till varje medlemsförbund hur de ska göra, meningen med motionen är ju att alla ska göra likadant så det blir enhetligt.

Röstades igenom, 31 Ja, 7 Nej


Nu är vi färdiga med motionerna och fortsätter med de sista punkterna på dagordningen

Information om World Cat Congress
WCC- möte kommer hållas 10 juni, president och kassör kommer deltaga


Övriga frågor:

Röstningsförfarandet: Det borde tas fram riktlinjer om hur man ska presentera sig för generalförsamlingen inför val. Även tidsgräns.

Ukraina tackar alla som stöttat dem och deras medlemmar under kriget. Ffa deras närmaste grannar Rumänien och Polen. Även stort tack till alla individuella medlemmar som hjälpt till med stort och smått, tex med fodertransporter och påverkan på sina regeringar att de tillåtit ukrainska djur att korsa gränser utan rabies-dokumentation.

Någon lyfter frågan att man behöver möta hoten utifrån, främst från djurrättsorganisationer.

Lite förslag till den nya PR-kommissionen

Utdelning av domarnål i silver för 15 år som domare till Sarah Jonson Vladimir Isakov. Man gör detta normalt under domarseminariet men en av dem kommer inte närvara under morgondagen.


Nu skulle vi egentligen ha kaffepaus men istället avslutar president Annette Sjödin mötet, Nästa års generalförsamling kommer hållas i Wien.



Då tackar jag för mig och hoppas ni har tyckt att rapporteringen varit någorlunda bra och lätt att hänga med. Detta var min första generalförsamling och det har varit spännande och utmanande att försöka hänga med i alla svängar.


//Sofie Abbereus

1 kommentar:

  1. Väl rapporterat. Det har gått bra att hänga med om man haft FIFes GF-Agende med förslagen öppna vid sidan. Tack Sofie

    SvaraRadera